Performance
marketing

Swipe links om naar het volgende hoofdstuk te gaan. scroll naar onder om meer te lezen.

Wat is
performance
marketing?

Performance marketing zet consumenten aan om tot actie over te gaan via de kortst mogelijke weg. Je zet betaalde campagnes in die direct leiden tot meetbare resultaten. Bijvoorbeeld: een consument ziet een advertentie, klikt door naar de bestelpagina en koopt aan. Je betaalt gericht per gewenst resultaat, bijvoorbeeld:

 • Per impressie (Cost per impression of CPM)
 • Per click (Cost per click of CPC)
 • Per conversie (Cost per acquisition of CPA)
 • Per view (Cost per View of CPV)
2 Waarom is performance marketing zo belangrijk?

Waarom is
performance
marketing zo
belangrijk?

Waar je bij traditionele marketingmethodes (denk: advertenties in vakbladen of magazines) betaalt om een breed publiek te bereiken in de hoop dat ze actie ondernemen en naar je winkel of website komen, heb je bij performance marketing als adverteerder de touwtjes volledig zelf in handen. Je hebt zelf de mogelijkheid om advertenties te schrijven, zoekwoorden te vinden en selecteren waarop je vertoond wil worden, doelgroepen te bepalen en websites te filteren waarop je wil verschijnen. Hiermee drijf je instant meetbare resultaten van acties, zoals:

 • Het aantal gegenereerde clicks
 • Het aantal telefoonoproepen of verzonden e-mails
 • Het aantal verzonden contactformulieren
 • Het aantal downloads van een item of whitepaper
 • Het aantal items toegevoegd aan een winkelmandje
 • Het aantal gekochte producten of diensten

Elke business moet focussen op de bottom line en een gezonde cashflow om rendabel te blijven. Net dat is de grote sterkte van performance marketing. Performance marketing stelt je in staat je gewenste acties en resultaten te halen, te meten en op te schalen zodat je je digitale inspanningen kan bijsturen en verbeteren. Met een goed opgezette performance marketing campagne weet jij quasi exact hoeveel waarde jouw marketing acties je opleveren.

3 De voordelen van performance marketing

De voordelen van
performance
marketing

Focus op ROI

Dankzij geavanceerde advertentieplatformen worden al je campagnedata nauwkeurig bijgehouden en gerapporteerd. Naast een efficiënte tracking van je resultaten, focust performance marketing ook op de return on investment (ROI), zodat er meer uitkomt dan je initieel investeert.

Gerichtere optimalisatie: meten is weten

Dat je je performance marketing campagnes tot in de kleinste puntjes kan meten, analyseren, laat je toe om voortdurend al je campagnes te optimaliseren. Je weet exact hoeveel je campagne gekost heeft en hoeveel je eruit haalt. Zo kun je je advertentiebudget veel efficiënter en gerichter besteden en een maximale ROI uit goed converterende campagnes halen door hier meer budget op in te zetten.

Als je weet dat bepaalde acties betere resultaten opleveren, kun je die acties een boost geven door bijvoorbeeld het budget te verhogen en minder converterende campagnes op een lager pitje te zetten of te pauzeren.

Neem niet te snel beslissingen op basis van de ROI van je campagne. Geef je campagnes voldoende tijd om data te verzamelen, het is onmogelijk om een campagne te optimaliseren op basis van onvoldoende data. Gebruik analytics en datatools als Google Data Studio of Klipfolio tot je macht om in nuttige inzichten te vergaren en de juiste conclusies te trekken om je performance marketing strategie bij te sturen waar nodig.

Elimineren van opportunity cost

Je hoeft niet langer in het duister te tasten en te investeren in campagnes zonder te weten welke return je eruit haalt. Met alle performance marketing tools die voor handen zijn, kun je perfect inschatten hoeveel een campagne je zal gaan kosten en opleveren. Uiteraard heb je geen glazen bol en kunnen de resultaten altijd wat afwijken. Maar het risico is beperkt.

4 Performance marketing kanalen

Performance marketing kanalen

De digitale wereld breidt steeds verder uit, en zo ook de mogelijkheden om je digitale aanwezigheid te vergroten. Performance marketing kan ingezet worden op een brede waaier van kanalen. We onderscheiden hierbij enkele grote pijlers:

Performance marketing kanalen

5 Social Media Advertising (SMA)

Social Media
Advertising (SMA)

Social advertising stelt je in staat om miljarden gebruikers over de hele wereld te bereiken op basis van hun interesses en voorkeuren, op verschillende punten doorheen hun digitale reis.

Bijna 7 op de 10 Belgen zit intussen op social media. Wereldwijd telt Facebook alleen al meer dan 2,6 miljard actieve gebruikers anno 2020. Het spreekt voor zich dat adverteren op sociale media zorgt voor ongeziene opportuniteiten. Social advertising beperkt zich immers niet tot enkel Facebook. Denk maar aan:

 • Facebook ads
 • Instagram ads
 • LinkedIn ads
 • Twitter ads
 • Snapchat ads
 • Pinterest ads

Daarnaast kan je experimenteren met alternatieve kanalen als Reddit, Quora, Tik Tok, … en meer. Keuze te over dus. Het komt er vooral op aan te weten waar je doelgroep actief is om je keuze te maken welke kanalen je wel of niet mee opneemt in je performance marketing strategie.

De voordelen van social advertising

De algoritmes van Zuckerberg en zijn kompanen zijn alwetende datakolossen die het online gedrag van hun gebruikers uitstekend kunnen inschatten en voorspellen. Dit geeft je de tools in handen om heel persoonlijk te connecteren en engagen met je doelpubliek in hun dagelijkse leefwereld, en de juiste boodschap op het juiste moment af te leveren waar je doelgroep zich ook bevindt in zijn beslissingsproces.

Heb je al een bestaande klantendatabase of een mooie instroom aan users en leads op je site verzameld? Dan kun je via social advertising ook nog eens lookalike profielen targeten en bereiken met je boodschap. Een snelle en efficiënte manier om nieuwe klanten te bereiken die wellicht wel stroken met jouw brand of bedrijf en interesse zullen vertonen in je product of dienst.

5 Search Engine Advertising (SEA)

Search Engine
Advertising (SEA)

Je doelgroep jouw product of dienst aanbieden precies op het moment dat hij of zij daarnaar zoekt: dat is de kracht van paid search engine advertising. Via Google Ads, Microsoft Ads of Yahoo Ads kun je je aanwezigheid vergroten op de grootste online zoekmachines.

Met de juiste tools ontdek je exact wat je doelgroep zoekt, hoe vaak online naar jouw product of dienst gezocht wordt én wanneer er gezocht wordt. Dit geeft je een schat aan waardevolle data om je doelpubliek op een efficiënte manier te bereiken en jouw business te doen groeien. Deze keywords en insights kun je vervolgens mee opnemen in je Google Ads of Microsoft Ads campagnes en hierop gaan bieden.

Wanneer iemand in Google de zoektermen ingeeft waarop jij inzet, verschijnt de door jouw geschreven advertentie tussen de (betaalde) zoekresultaten, klikken ze door en komen ze op je website. Zo eenvoudig is dat. (Wel, niet bepaald zó eenvoudig, maar dat regelen wij wel voor jou!)

Dit doe je overigens niet enkel via zoekadvertenties, het netwerk van de zoekmachines reikt immers veel verder dan dat, denk maar aan:

Inbound marketing + Performance marketing:
dé succesformule!

We vertellen je hoe en waarom de juiste mix van inbound en performance marketing de perfecte marketingstrategie is voor jouw business. Ontdek onze bewezen Copernicus-methode.

6 Shopping campagnes

Shopping
campagnes

Ben je actief in e-commerce? Dan zijn shopping campagnes een onmisbaar onderdeel van je performance marketing mix. Zoekmachines als Google en Bing bieden je de mogelijkheid producten rechtstreeks in Google te tonen. Hoe? Je uploadt een product feed met actuele productinformatie. Op basis van zoekgedrag vertoont Google de meest relevante producten in de zoekresultaten.

Zoekt iemand een paar schoenen dat jij verkoopt? Dan beland je mee in de advertentieveiling voor die zoekopdracht om tussen de resultaten te verschijnen en betaal je wanneer iemand op jouw productadvertentie doorklikt.

Shopping ads kunnen naast de zoekresultaten ook op andere websites weergegeven worden in het Display-netwerk van Google. Via TrueView for Action kunnen mensen bijvoorbeeld vanuit een YouTube-video rechtstreeks doorklikken op een product en dit online aankopen. Ook social media platformen als Facebook, Instagram en Pinterest bieden de mogelijkheid betaalde shopping campagnes op te zetten, waarmee users rechtstreeks producten kunnen aankopen vanuit de respectievelijke social media kanalen.

7 Display Advertising

Display
Advertising

Wat is display advertising? Wikipedia zegt daarover het volgende: display advertising is een vorm van grafische advertising op websites, in apps of op social media door middel van banners of andere advertising formats bestaande uit tekst, afbeeldingen, flash, video en audio.

Via display advertising kun je online dus op verschillende relevante plaatsen aanwezig zijn met banners of video’s om een breed publiek te bereiken, je merkbekendheid te vergroten en je product of dienst onder de aandacht te houden.

Display advertising kan in verschillende vormen en formaten. Denk maar aan:

 • video’s op YouTube Ads
 • shopping ads via YouTube’s TrueView for Action
 • banner ads op Google Display of Programmatic advertising
 • banner ads op Spotify

Dat display advertising in de lift zit, is een understatement. De cijfers liegen er niet om: met 2 miljard actieve maandelijkse gebruikers is YouTube bijvoorbeeld de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Sterker nog: YouTube is op dit moment ook nog eens de snelst groeiende zoekmachine.

Mensen zoeken meer en meer naar oplossingen op YouTube. Waar mensen vroeger voornamelijk naar YouTube trokken voor entertainment en leuke content, is er nu dus ook een duidelijke switch in user intent. Mensen zoeken meer dan ooit naar informatie over diensten of producten via de audiovisuele weg, dus wil je daar als adverteerder ook tussen staan en gretig op inspelen.

8 Native Advertising

Native Advertising

Advertorials of publireportages: gesponsorde artikels, op nieuwswebsites en andere media, die dezelfde vorm en inhoud hebben als redactionele content en daarom perfect blenden in de omgeving. Dat is native advertising in een notendop.

Banners stoten steeds vaker op adblockers of worden wel eens als excessive en irritant ervaren door users, door een gebrek aan relevantie en meerwaarde. Wil je opvallen tussen je concurrenten in de digitale ruimte, dan doe je dat best niet met de zoveelste 12 in a dozen advertentie. Beter zijn advertenties op maat van de consument, die meerwaarde bieden aan je doelgroep en zo persoonlijk zijn dat ze niet echt aanvoelen als advertenties. Native content is daarom ook stevig in opmars.

Steeds meer adverteerders geloven in het principe dat advertenties geen gebruik zouden moeten maken van interruptie, maar dat ze juist zo goed mogelijk moeten integreren in de content van websites en kanalen. Goede native advertenties zijn perfect geïntegreerd in een nieuwswebsite en bieden lezers interessante inhoud, die aansluit op hun informatiebehoefte. Kwalitatieve content gaat steeds hand in hand met sterke performance campagnes.

Wil je optimale campagneresultaten? Dan is een juiste mix van performance marketing en inbound marketing de succesformule.

Benieuwd hoe je je bedrijfsgroei naar ongekende hoogtes kan tillen met de combinatie van inbound en performance marketing Bij bakermen gebruiken we hiervoor onze Copernicus methode, die jouw digitale inspanningen maximaal doet renderen.

 

Klaar voor een astronomische verschuiving in jouw digitale marketing?

Copernicus: performance & inbound marketing als succesformule.

bakermail

De beroemde bakermail bezorgt je maandelijks relevante digital marketing learnings, insights en case studies. Aangevuld met het interessantste nieuws uit de sector, rijkelijk voorzien van beknopte commentaar door onze consultants. What's not to love?