Inbound Marketing

Wat is Inbound Marketing?

Inbound marketing is een methode om klanten aan te trekken door het volledige aankooptraject zo vlot en aangenaam mogelijk te maken, vanaf informatie inwinnen tot en met gebruiken. Inbound marketing slaagt hierin door het voorzien van waardevolle, relevante content en gepersonaliseerde ervaringen.

Swipe links om naar het volgende hoofdstuk te gaan. scroll naar onder om meer te lezen.

Wat is de Inbound
Methode?

De inbound methode is een manier om je bedrijf, merk of organisatie te laten groeien door het opbouwen van langetermijnrelaties met consumenten, prospecten en klanten. Deze methode steunt op het kernidee dat trouwe klanten de ultieme bron zijn van duurzame groei. In de inbound filosofie is het succes van je klanten het succes van je bedrijf.

In plaats van consumenten te onderbreken met uitgaande (reclame)boodschappen, ga je jezelf positioneren in hun natuurlijke aankooptraject: de customer journey. Door waardevolle content te creëren en voorzien, help je mogelijke klanten met het vinden en gebruiken van de dienst of het product die hun probleem oplost of hun nood invult. Zo bouw je een langetermijnrelatie met loyale klanten, die steunt op vertrouwen en wederzijds voordeel.

Deze loyale klanten zijn een uitstekende bron van terugkerende inkomsten, waarschijnlijk de belangrijkste metric van groei. Daarnaast hebben ze een expertkennis van je producten en diensten en kunnen dus zeer waardevolle feedback en inzichten geven.

Het allerbelangrijkste zijn klanten die zodanig tevreden zijn dat ze ambassadeurs van je bedrijf worden. Ze zullen met plezier goede reviews toekennen, je producten en diensten promoten en actief deelnemen aan je (online) communities. Op die manier brengen ze nieuwe prospecten aan en overtuigen ze hen om ook klant te worden.

De inbound methode is dus meer dan een marketingmethode, het is een ware bedrijfsfilosofie die ernaar streeft de lifetime value (LTV) van klanten te maximaliseren door middel van uitmuntende customer centricity. De sales en support teams spelen bijgevolg ook een belangrijke rol: een consistente ervaring is zeer belangrijk doorheen het volledige traject van vreemde tot ambassadeur.

2 Waarom is Inbound Marketing belangrijk?

Waarom is
Inbound
Marketing
belangrijk?

Inbound marketing is belangrijk voor twee hoofdredenen: een veranderde relatie tussen merken en consumenten, en een hogere return on investment (ROI) dan outbound marketing.

Moderne consumenten hebben de macht in handen.

In de wereld van vandaag zijn het niet langer de bedrijven, maar de digitaal geëmancipeerde consumenten die aan het roer staan van het aankoopproces. Ze kunnen zich volledig op eigen kracht en tempo informeren, waar en wanneer ze maar willen. Ze kunnen producten, diensten, prijzen en leveringstijden vergelijken met een enkele klik of swipe.

Ze onderzoeken de supply chains en productieprocessen van merken en hun keuren op ecosociaal engagement. Ze komen via sociale media in real-time en publiekelijk in contact met klantendiensten, of delen hun ervaringen met andere klanten. En ze verwachten een dienstlevering van de hoogste standaard.

Laat het dus duidelijk zijn: als je er als merk niet in slaagt om consumenten doorheen elke fase van hun aankooptraject de informatie en ervaringen te bieden die ze zoeken, zullen ze aangetrokken worden door een concurrent die hun noden wel inlost. En die concurrent zal top of mind zijn tijdens de doorslaggevende momenten van de aankoopbeslissing.

Zo verlies je niet alleen mogelijke klanten, maar ook ambassadeurs die je merk positiever in de kijker kunnen zetten gedurende dit aankooptraject. Op lange termijn bouwen de winnaars in dit verhaal een steeds grotere voorsprong op: kijk maar naar de dominantie van Amazon.

3 Wat zijn de fases van Inbound Marketing?

Wat zijn de fases van
Inbound Marketing?

graphic inbound

Deze fases zijn (niet toevallig) perfect afgestemd op de fases van de customer (decision) journey of buyer(‘s) journey, het aankooptraject van een klant. De buyer’s journey bestaat uit:

Awareness fase:

De bewustwording van een probleem, nood of verlangen. De consument kan een ruwe beschrijving geven van hetgeen hij of zij zoekt, maar moet nog een duidelijker beeld vormen. Dit gebeurt meestal door het ingeven van zoektermen en raadplegen van (online) informatiebronnen.

Consideration fase:

De prospect heeft een duidelijk afgelijnd beeld van het probleem of verlangen. Hij of zij onderzoekt nu grondig alle mogelijke oplossingen of invullingen, met als doel de meest geschikte te vinden.

Decision fase:

De koper kent alle oplossingen en is klaar om tot aankoop over te gaan. De specifieke kenmerken zoals affiniteit met het merk van de verkoper, prijs, personalisatiemogelijkheden, garantieperiode en klantondersteuning spelen de doorslaggevende rol in de uiteindelijke keuze.

Post-purchase fase:

De klant neemt de aankoop in gebruik met het bereiken van een doel voor ogen. Succesvol gebruik en voldoende ondersteuning tijdens het leerproces zorgt voor een aangename ervaring en grote tevredenheid.

In de afbeelding kan je zien hoe de fases van het inbound marketing traject en de customer journey op elkaar passen om zo continue groei te creëren.

4 Inbound marketing strategie

Inbound
marketing strategie

Succes de met inbound marketing methode valt of staat met je strategische aanpak. Hieronder beschrijven we hoe je de inbound methode doordacht kan inzetten tijdens elke fase en zo succesvol kan groeien.

Het is van vitaal belang om te vertrekken vanuit een uitstekend begrip van je ideale klanten en het traject dat ze afleggen. Er zijn twee typische inbound marketing strategieën om dit begrip in de praktijk te brengen: buyer persona creation en customer journey mapping.

5 Strategieën voor attraction

Strategieën voor
attraction

Inbound marketing strategieën die je doelgroep en ideale klanten gaan aantrekken hangen nauw samen met het inzetten van content marketing. Je maakt, publiceert en verdeelt waardevolle content zoals blogs, podcasts, video’s, whitepapers of social media posts. Bijvoorbeeld: een gids om een bepaalde uitdaging op te lossen, een checklist voor starters, of een inleiding tot een bepaald onderwerp.

Om te garanderen dat je je doelpubliek optimaal bereikt met je content, is het aangewezen om ook een SEO (search engine optimisation) strategie te gebruiken. SEO gaat over het verhogen van de vindbaarheid van je website op de zoekresultatenpagina’s (SERPs). Dit is erg belangrijk: het maakt niet uit hoe goed of interessant je content is als ze niet gevonden kan worden.

Aan de hand van keyword research kom je te weten kom je te weten welke zoektermen het meest gebruikt worden door consumenten die op zoek zijn naar je producten of diensten. Vervolgens verwerk je deze keywords strategisch in je content, om zo organisch te verschijnen op de zoekresultatenpagina’s (SERP) van mensen die op zoek zijn naar deze informatie. Op deze manier maak je een natuurlijke koppeling tussen je merk en je doelpubliek.

SEO heeft ook een aantal technische aspecten zoals:

 • Laadsnelheid (pagespeed)
 • Geschiktheid voor mobiele toestellen (mobile friendly/first)
 • Beveiligde verbinding via HTTPS / SSL
 • Lengte van de meta description
 • Crawlbaarheid (robots.txt en XML sitemap)
 • Gebruikservaring op de pagina
5 Strategieën voor engagement

Strategieën voor
engagement

Wanneer je inbound marketing strategieën gebruikt om je leads of klanten te engageren is het belangrijk te communiceren en te handelen op een manier die jullie relatie bevordert. Maak duidelijk hoe je bedrijf hen helpt om hun problemen op te lossen, en welke waarde dat voor hen oplevert.

Content marketing is nog steeds een van de voornaamste inbound marketing strategieën tijdens deze fase, maar het soort content dat je voorziet zal van een hoger kennisniveau zijn. Je prospecten hebben immers al een goed begrip van hun probleem opgebouwd, en zijn nu op zoek naar een ideale oplossing. Wanneer je leads engageert die klaar zijn om te kopen kan het helpen om hen te kort laten proeven van je product of dienst. Een proactief contactpunt tijdens een laatste moment van twijfel kan wonderen doen: zeker als je communicatie hen het gevoel geeft dat je hun uitdagingen en doelen begrijpt.

Enkele voorbeelden van engagement fase strategieën zijn:

 • Lead nurturing via email campagnes
 • Marketing automation voor personalisatie
 • Case studies over je diensten en producten
 • Succesverhalen van andere klanten
 • Aanbiedingen of promoties op maat
 • Persoonlijke interacties via sociale media
6 Strategieën voor delight

Strategieën voor
delight

Een inbound strategie is nooit compleet zijn het ‘delighten’ van klanten: proactief zorgen dat ze tevreden zijn en ondersteuning krijgen, ook na de aankoop.

Tevredenheid kan best verzekerd worden door het consistent vragen van feedback via surveys, chatbots, of zelfs een persoonlijk telefoongesprek op regelmatige tijdstippen. Gebruiken marketing automation om dit gestructureerd te implementeren en de data te verwerken.

Ondersteuning neemt idealiter de vorm aan van content gericht op het succes van je klanten. Een leuke gebruiksaanwijzing, een reeks van emails die praktische voorbeelden geeft of tips om een vlotte start te maken, how-to video’s, .. alles wat er voor zorgt dat je klant maximale waarde haalt uit zijn of haar aankoop.

Een zeer dankbare inbound marketing strategie is het opbouwen van een community voor klanten. Dit kan via een forum gaan, een application, het favoriete sociale media kanaal van je klanten, of gewoon via je eigen website. Gebruikerscommunities zijn niet alleen fantastisch om nieuwe klanten mee wegwijs te helpen maken, ze zijn ook een fantastisch bron van interactie met je klanten en feedback over je producten en diensten.

Sociale media kan hier wonderen doen wanneer je het makkelijk maakt voor je klanten om hun positieve ervaringen te delen of hen (tijdelijk) in de spotlight plaatst.

7 Inbound Marketing Tools en Software

Inbound
Marketing Tools
en Software

Het is perfect mogelijk om zelf je “marketing stack” samen te stellen met verschillende tools. Denk aan WordPress om je website te managen, MailChimp voor email campagnes, Zapier voor automatisatie, Unbounce voor landing pages, Buffer voor scheduling, Hootsuite om je socials te managen, en zo verder.

Dit vergt echter een hoop setup, kennis van de verschillende tools, een hoop abonnementen met bijhorende administratie, problem solving bij integraties die stroef lopen, en interne documentatie.

Een andere optie is de keuze voor een all-in-one inbound marketing platform. De absolute marktleider hierin (en ook de bedenker van de term inbound marketing) is HubSpot. Hoewel HubSpot voornamelijk gericht is op KMO’s wordt het ook vaak gebruikt op enterprise level.

Het voordeel van HubSpot is dat je met een enkele oplossing alle tools in handen hebt voor je inbound marketing. Daarnaast bevat HubSpot ook krachtige software voor sales en support, die uiteraard volledig geïntegreerd zijn met je marketingtools.

De positieve impact van dit soort centrale oplossing kan enorm zijn, zeker voor ondernemingen die nog niet begonnen zijn met een digitale transformatie of hun eerste stappen hebben gezet maar (snel) naar een hoger niveau willen.

Naast HubSpot kan je als KMO ook kiezen voor Activecampaign, of als groter bedrijf voor spelers als Marketo, Eloqua, Adobe Marketing Cloud en Pardot.

Klaar voor een astronomische verschuiving in jouw digitale marketing?

Copernicus: performance & inbound marketing als succesformule.

bakermail

De beroemde bakermail bezorgt je maandelijks relevante digital marketing learnings, insights en case studies. Aangevuld met het interessantste nieuws uit de sector, rijkelijk voorzien van beknopte commentaar door onze consultants. What's not to love?