E-recruiting: Sleutels tot succesvol e-recruitment in 2020

De war for talent wordt volledig online uitgevochten door middel van e-recruiting en als je je inspanningen nog niet gedigitaliseerd hebt, verlies je sowieso. Meer nog: niet je concurrenten, maar het talent is aan de winnende hand.

Operationeel werk aan de onderkant van de markt, dat een laag opleidingsniveau vereist, is vaak lastig in te vullen. Veel jobs in het middensegment verdwijnen als gevolg van automatisering. En wanneer we kijken naar banen die specialisatie vereisen, speelt schaarste een onmiskenbare rol.

Kandidaten hebben het werk voor het uitkiezen

Talent vinden en aan je binden, vereist een radicaal andere aanpak in het huidige arbeidslandschap. E-recruiting is niet langer een toekomstvisie, maar een noodzaak.

De cijfers zijn duidelijk

Onderzoek van Google toont aan dat 3 op 4 tewerkgestelde mensen actief op zoek is naar een nieuwe job, of er op z’n minst voor open staat. Mensen die online zoeken, zijn ook nog eens dubbel zo waarschijnlijk om te solliciteren als mensen die dat niet doen.

Tijdens hun zoektocht doet de gemiddelde kandidaat beroep op minstens 18 verschillende bronnen. Wil je toptalent aanspreken en aan je binden, volstaat het dus niet om gewoon online te zijn.

Dan stelt zich de vraag: hoe bouw je een sterke e-recruiting strategie uit anno 2020?

Volg even mee, want dat is exact wat we je hier gaan vertellen.

Voor je verder leest:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste e-recruitment trends!

Wat is e-recruitment?

E-recruitment of digital recruitment marketing is het proces waarmee bedrijven of recruiters getalenteerde kandidaten werven, aantrekken en aan zich binden door middel van online marketing.

Digitale wervingsmarketing gaat verder dan de traditionele recruiting methodes en richt zijn pijlen op de eerste fases van de funnel voor het eigenlijke sollicitatieproces, namelijk de awareness, consideration en interest fase. Hierbij worden social media en andere online marketing strategieën ingezet om toptalent te helpen je bedrijf te ontdekken én ze naar je  website te trekken.

e recruiting funnel geanimeerd

War for talent: e-recruiting als belangrijkste vorm van rekruteren

De war for talent woedt heviger dan ooit. Zonder talent is groei immers niet mogelijk. Iedereen is op zoek naar getalenteerde werknemers in de markt en wil die profielen aan zich binden. Talent is echter schaars en de kloof tussen vraag en aanbod op de markt wordt groter met de dag. Simpelweg vacatures schrijven en plaatsen in kranten of op jobsites is verleden tijd. Wil je een sterk team samenstellen, dan is een echte digitale marketingbenadering nodig.

Het grote voordeel van online rekruteren is dat je ook mensen bereikt die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe job, maar misschien wél openstaan voor interessante aanbiedingen. Daarbij is het een goede manier om jonge kandidaten aan te spreken: Generation Z en de millennials leven in deze digitale wereld en zijn dus makkelijker te bereiken via deze kanalen.

Waar zet je digital recruitment in?

Het aantal kanalen, mogelijkheden en toepassingen groeit met de dag. Het is dus van belang mee te zijn met de laatste trends en ontwikkelingen en deze ook effectief te implementeren in je e-recruitment strategie.

Je kan je online recruitment marketing strategie toespitsen op één enkel kanaal, maar best zet je e-recruitment in als een omnichannel strategie waarbij een optimale combinatie wordt ingezet van kanalen die elkaar ondersteunen en tegen een zo laag mogelijke kost kwalitatieve cv’s en kandidaten opleveren. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Denk maar aan:

e recruiting kanalen omnichannel
18

De gemiddelde kandidaat raadpleegt 18 bronnen tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe job

Het belang van employer branding in je rekruteringsplan

We evolueren steeds meer richting een ‘betekenis economie’ met meer maatschappelijke betrokkenheid, waarin mensen bewuster kiezen voor een werkgever die ook in dit plaatje past. Je imago en de meerwaarde die je als bedrijf uitstraalt is daarom een doorslaggevende factor voor potentiële kandidaten. Een sterk employer brand uitbouwen is van cruciaal belang om:

  • top of mind te blijven bij getalenteerde werknemers
  • een voorkeurspositie te krijgen ten opzichte van concurrentie
  • talent te strikken en aan je te binden

De bedrijfscultuur van je onderneming staat hierbij centraal. Dat gaat verder dan alleen communicatie. Employer branding doe je door het te zijn. De manier waarop werknemers, leveranciers en klanten over je bedrijf vertellen, bepaalt veel.

Hoe beter je in staat bent te laten zien wat je bedrijf interessant maakt als werkgever, des te beter je de beste mensen uit de markt kunt vissen én des te kleiner het verloop van zittend personeel zal zijn. Je zal als bedrijf beter functioneren, wat op zijn beurt ook weer bijdraagt tot een beter bedrijfsimago.

Wil je zelf de voordelen van e-recruiting voor je bedrijf ontdekken? Neem contact op met ons. Dan bekijken we samen wat we voor jou business kunnen betekenen.

De voordelen van digital recruitment marketing

De verschuiving van het rekruteringsproces naar online brengt heel wat aanpassingen, maar ook talloze voordelen met zich mee:

– E-recruiting is goedkoper dan traditionele recruiting

Het gebruik van online als recruitmentplatform bespaart je heel wat gedoe met inefficiënte, dure en traditionele kanalen als kranten, magazines, tv-commercials, … Je omzeilt ook de tussenkomst van externe partijen zoals headhunters of recruiting bureaus, die uiteraard ook hun graantje meepikken en vaak een stevig kostenplaatje met zich meebrengen.

– Online is sneller én efficiënter

Snelheid en efficiëntie is key. Hoe sneller die openstaande positie gevuld is, des te sneller de bijhorende projecten en toekomstplannen van start kunnen. De online wereld biedt je directe toegang om de grootste poule actief én passief werkzoekend talent aan te spreken.

Met de juiste strategische aanpak en de juiste targeting zijn al je openstaande posities in no-time gevuld met hoogwaardige kandidaten! Omdat processen efficiënter zijn ingericht, zal ook de time and cost to hire omlaag gaan, wat je als werkgever een concurrentievoordeel oplevert.

– Betere ROI door pre-screening

Door je volledige recruiting proces te stroomlijnen en automatiseren kun je vooraf een betere selectie maken en het kaf sneller van het koren scheiden. Niet alleen vind je sneller kandidaten, de kwaliteit van je hires zal ook toenemen.

70% van de globale werkkracht bestaat uit passief talent. Ruim 87% daarvan zegt open te staan voor nieuwe job.

– Hyperpersoonlijke aanpak

Hoe persoonlijker je boodschap, des te effectiever ze overkomt. Online recruitment marketing biedt je de mogelijkheid je boodschap toe te spitsen per kanaal en per doelgroep én ze af te stemmen op de fase van het beslissingsproces waarin je doelgroep zich bevindt. De juiste boodschap op het juiste moment zorgt voor betere respons en dus ook betere resultaten.

– Betere candidate experience

Veel bedrijven vergeten dat de candidate experience al ruim voor de feitelijke sollicitatie begint. Talent en organisatie komen al met elkaar in contact bij bijvoorbeeld een eerste websitebezoek, op social media of wanneer een vacature wordt bekeken. Onderzoek van Indeed uit 2016 toont aan dat 42% van de kandidaten al eens een lopende sollicitatie onderbrak vanwege slechte ervaringen. Door die hiaten weg te werken en het proces te stroomlijnen in je digital recruitment strategie, heb je je slag al half gewonnen.

– Je bereikt meer mensen

Misschien leest de persoon die je zoekt niet de kranten of tijdschriften waarin je adverteert. Misschien is jouw droomkandidaat op dit moment wel helemaal niet actief op zoek naar een andere job, maar zou hij of zij wel openstaan voor de juiste aanbieding. Dankzij social media en andere kanalen heb je directe toegang tot een gigantische potentiële doelgroep van actief én passief werkzoekende mensen, zelfs buiten onze landsgrenzen, die je anders misschien nooit zou bereiken. De kans dat je je gedroomde kandidaat vindt, wordt daardoor plots vele malen groter.

Dont’ believe us? Believe our clients!

Case Lineas

e recruiting lineas

Een campagne die liep als een trein. Bekijk hoe een volledig geautomatiseerd wervingsproces voor Lineas 15 nieuwe medewerkers bracht voor elke €1.000.

Case Delhaize

e recruiting delhaize

Ontdek hoe we 400 banen vulden met een groei van 6.000 online sollicitaties in één jaar tijd bij Delhaize, dankzij een hyperpersoonlijke aanpak.

Case Essers

e recruiting h essers

Hoe bereik je een doelgroep die weinig online is? Zo vonden we voor Essers chauffeurs om hun vloot uit te breiden aan slechts €3 per sollicitatie.

Case Lineas

e recruiting lineas

Een campagne die liep als een trein. Bekijk hoe een volledig geautomatiseerd wervingsproces voor Lineas 15 nieuwe medewerkers bracht voor elke €1.000.

Case Delhaize

e recruiting delhaize

Ontdek hoe we 400 banen vulden met een groei van 6.000 online sollicitaties in één jaar tijd bij Delhaize, dankzij een hyperpersoonlijke aanpak.

Case Essers

e recruiting h essers

Hoe bereik je een doelgroep die weinig online is? Zo vonden we voor Essers chauffeurs om hun vloot uit te breiden aan slechts €3 per sollicitatie.

Meten is weten: neem de touwtjes in handen

Hoeveel mensen solliciteerden nu eigenlijk op je vacature? Hoeveel mensen haakten misschien af ergens in het sollicitatieproces? Welke doelgroep vertoont de meeste interesse voor een dergelijke job? Het zijn allemaal vragen waarop digital recruitment een antwoord biedt.

Ook timing speelt hierbij een rol. Op welke momenten is jouw doelgroep op het internet aanwezig? Overdag? Voor een bouwvakker bijvoorbeeld is dat vrij onwaarschijnlijk. Het heeft dus ook geen zin tijdens die uren advertentiebudget uit te geven op je campagnekanalen.

En wat betekent het als je vacature veel views en clicks genereert, maar de sollicitanten achterblijven? Misschien is je vacaturetitel te misleidend of bereik je een verkeerde doelgroep.

Digital recruitment geeft je alle tools én informatie in handen om jouw recruitmentstrategie continu bij te stellen en te optimaliseren.

Weet wat de waarde is van elk kanaal

Je kan niet stellen dat social media in het algemeen beter zijn dan vacaturesites of LinkedIn bijvoorbeeld. Het ene kanaal is niet per sé beter of slechter dan het andere. Alles hangt af van het type kandidaat dat je zoekt. De aanwerving van een boekhouder zal een andere aanpak en andere middelen vereisen dan pakweg een technieker of een CEO.

Een combinatie van meerdere kanalen werkt vaak het beste. Belangrijk is dat je als recruiter begrijpt welke functies elk kanaal heeft en wat het voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen. Het aantal kanalen is fel toegenomen, waardoor je nog beter op de hoogte moet zijn van de verschillen.

van de zoekers gebruikt Google tijdens de Orientation fase0%
van de zoekers begint hun zoektocht op een zoekmachine0%
van de zoekers gebruikt mobiele apparaten tijdens hun zoektocht0%
69%

van de zoekers gebruikt Google tijdens de Orientation fase

84%

van de zoekers begint hun zoektocht op een zoekmachine

76%

van de zoekers gebruikt mobiele apparaten tijdens hun zoektocht

WRAP UP

Een sterke online recruitment marketing strategie in 2020 omvat de eerste stappen in de funnel: het creëren van awareness rond je employer brand en je openstaande vacatures, maar schenkt ook aandacht aan het online sollicitatie- en wervingsproces én zorgt voor een degelijke nazorg en opvolging.

Wees consistent in je benadering en je bouwt in no time een sterke digital recruitment strategie uit die je een stapje voor geeft op je concurrenten in de war for talent.

Vragen? Of gewoon zin om eens te komen babbelen?

Stuur ons dan gerust een berichtje.