Copernicus

Een astronomische verschuiving in marketing

Swipe links om naar het volgende hoofdstuk te gaan. scroll naar onder om meer te lezen.

Digitale marketing
voor de 21e eeuw

Marketing ging voor lange tijd helemaal niet over de klant. Het bedrijf stond centraal en de focus lag op de producten. Die werden naar buiten geduwd, richting een hemel vol met klanten die rond het all-important bedrijf draaiden.

Fast forward naar 2020. De ruimte waarin we ons bevinden is hetzelfde gebleven, maar het begrip van de oriëntatie en verhoudingen is drastisch veranderd. Iedereen beseft nu dat de mensen en hun levens centraal staan, elk een uniek sterrenstelsel gevuld met bedrijven die via producten, diensten, en ervaringen voor een meerwaarde zorgen.

Je kan deze shift in bewustzijn vergelijken met de ontdekking van Copernicus: hij stelde als eerste dat niet de aarde, maar wel de zon in het centrum van het zonnestelsel/universum stond. Op zich geen enorme verandering van het leven, want dezelfde elementen bleven in hoofdzaak aanwezig. Maar wel een opmerkelijke verschuiving van het realiteitsbeeld, met de nodige impact op de verbeelding van de mens.

2 De bakermen visie op marketing

De Copernicus
Methode

van concept naar
uitvoering

Purpose

1

Purpose

Groeikansen bevinden zich nog steeds in de ruimte tussen nood en product, tussen desire en experience. Maar het verschil maak je niet meer door wat je bent. Mensen willen weten waarom je bent. Wat is je doel? Wat is de raison d’être van je merk?

Deze levensmissie gidst niet alleen alles wat je doet als bedrijf, het maakt het ook mogelijk voor consumenten om affiniteit te voelen met je merk. Enkel doorheen deze verbinding kan je hen begrijpen en lange termijn relaties met hen opbouwen.

Dit is cruciaal omdat merken en consumenten zich niet in een vacuüm bevinden, maar juist continu aan het evolueren zijn. Het internet heeft moderne consumenten toegang gegeven tot een ongelimiteerde hoeveelheid informatie, en de manier waarop ze met merken omgaan volledig hervormd. De dagen waar ze goed reageerden op het centraal plaatsen van merken zijn vervlogen.

Producten en diensten zijn alomtegenwoordig geworden, terwijl ervaringen nu de doorslag geven. Bovendien zijn die ervaringen ook steeds sneller aan het veranderen. Dit dwingt merken om zich blijvend aan te passen aan de futuristische samenleving die we elke dag aan het ontdekken en definiëren zijn. Gelukkig blinkt digitale marketing uit in het begrijpen en voorzien van sterke ervaringen.

Dankzij de hoeveelheid en bruikbaarheid van verzamelde data ontstaan twee nieuwigheden. Ten eerste kan de reis van onbekende naar merkambassadeur nu accuraat in kaart gebracht en begrepen worden. Ten tweede kan de waarde van marketinginspanningen gemeten en bewezen worden.

Deze combinatie stelt merken in staat om de manier waarop consumenten hun reis ervaren te personaliseren op elk niveau. Bovendien kan dit aan een verlaagde kost dankzij een precieze focus op wat werkelijk belangrijk is: your mission.

4 De Copernicus Methode, stap 2

Orientation

2

Orientation

We hebben het doel duidelijk gesteld en de richting gekozen. Nu is het tijd voor diepe inzichten. Deze kaderen je missie in een bredere context en zorgen voor waardevolle perspectieven. Hiervoor moeten we gaan graven in de data, zowel die van jezelf als van je omgeving. Door een grondige verkenning kunnen we de relevante elementen duidelijk in kaart brengen.

 • Markt
 • Merk
 • Consumenten

Elk element bevat verschillende datapunten e.g. totale marktvolume, groeiratio, seizoenaliteit, smaaktrends, en zo voort. Door het nauwgezet analyseren van deze datapunten kunnen we inzichten ontdekken.

Een begrip van de markt maakt het mogelijk om je ideale doelen te valideren tegen de begrenzingen van de fysieke realiteit, en aan te passen waar nodig. Daarnaast kunnen we unieke groeikansen ontdekken die zullen helpen met het bereiken of zelfs overstijgen van doelstellingen.

Inzichten in de merken die met je concurreren voor marktaandeel zullen de sterke en zwakke punten van elke relevante speler blootleggen en jouw kansen om daar voordeel uit te halen. Ze helpen ook om je eigen positie binnen de markt te begrijpen, wat zorgt voor een duidelijker gevoel van oriëntatie.

Ten slotte, en mogelijks het belangrijkste is een grondig begrip van jouw consumenten, hun noden, attitudes en gewoontes. Deze kennis is cruciaal om een langetermijn-relatie tussen hen en je merk mogelijk te maken.

De krachtigste inzichten komen bovendrijven wanneer we data van alle elementen combineren. Denk aan het bespeuren van een subtiele verandering van klantvoorkeuren, en daar snel op inschakelen door een aanpassing van communicatie en productpositionering. Resultaat: voortreffelijk.

5 De Copernicus Methode, stap 3

Mapping and outlining

3

Mapping
and
outlining

Met jouw vooropgestelde doelen en onze vergaarde inzichten in het achterhoofd, kunnen we down to business gaan.

Hoe vertalen we je bedrijfsdoelstellingen naar concrete marketingdoelstellingen? Welke kanalen gaan we hiervoor aanwenden en vooral: hoe gaan deze kanalen ons helpen jouw doelen én jouw doelpubliek te bereiken?

Met jouw marketingdoelstellingen voorop, stellen we samen met jouw een ambitieus communicatieplan op met een duidelijke rol- en budgetverdeling, met realistische KPI’s voor ieder kanaal.

Op basis van data en insights zorgen we dat binnen ons Copernicus model er een duidelijke eenvormige boodschap is over al jouw communicatiekanalen, zodat elke klant de juiste boodschap op het juiste moment te zien krijgt, in welke fase van zijn/haar beslissingsproces die zich ook bevindt.

Een sterk communicatieplan is één ding, maar met de juiste strategische inzichten kunnen we écht het maximale uit jouw marketingacties en bedrijfsgroei halen. Een grondige markt- en concurrentieanalyse laat ons toe:

 • Vraag en aanbod in kaart te brengen en hierop in te spelen
 • Piekmomenten in kaart te brengen en deze te anticiperen
 • Dode periodes te overbruggen door zelf vraag te creëren
6 De Copernicus Methode, stap 4

Tactical allocation

4

Tactical
allocation

Ok, de krijtlijnen van je mediaplan zijn uitgetekend. Het is tijd om dieper in de cijfers te duiken. Hoe vertaalt dit zich in kosten, budget én vooral: wat is de te verwachten return hierop?

Op basis van marktinzichten, analytics en data uit voorgaande campagnes stellen we een concreet toekomstplan op waarbij we het budget tactisch verdelen over de juiste kanalen die ons op de meest efficiënte manier, de beste bang for the buck resultaten opleveren.

We verkennen welke verdere optimalisaties en stappen er mogelijk zijn en sturen continu bij om campagnes nog performanter te maken en jouw bedrijfsgroei te versnellen.

7 De Copernicus Methode, stap 5

Run and optimize

5

Run and
optimize

Doel, inzicht, strategie, tactiek. Wat nog rest is praktische uitvoering: het opzetten en activeren van de campagnes. Het is misschien de laatste stap, maar daarom niet het einde van de rit.

Door het realtime meten van de resultaten is het mogelijk om continu te blijven analyseren, vergelijken met de vooropgestelde doelen, en bij te sturen waar nodig. Daarvoor onderzoeken we langs een kant de details:

 • welke creatieve elementen werken beter
 • bereiken we de juiste mensen op het juiste moment
 • behalen we kwalitatieve clicks
 • hoe ervaren bezoekers de landingspagina’s
 • verzamelen we alleen maar oogballen, of ondernemen mensen ook actie
 • welke winsten halen we uit de investeringen
 • is onze content relevant genoeg

Daarnaast koppelen we op regelmatige basis de niet-technische resultaten terug naar het plan: bereiken we met de digitale inspanningen de doelstellingen? En indien niet, wat kunnen we leren uit de data? Zijn er incorrect hypotheses gesteld die we moeten bijsturen? Hoe behalen we alsnog de doelstellingen? Alles om de missie tot een goed einde te brengen.

8 Inbound + Performance

Inbound + Performance =
Bound to Perform

Elk bedrijf is anders, elke klant is anders en elke verbinding tussen beiden is dus ook uniek. Om beiden optimaal te kunnen verbinden combineren we het beste van de leidende marketing disciplines.

Inbound
Marketing

Met Inbound Marketing stel je klanten in staat om op hun eigen tempo via de kanalen van hun keuze bij jou terecht te komen, en dit aan een verlaagde kost. Denk aan:

 • Contentmarketing
 • Social media marketing
 • Search Engine Optimisation
 • Email marketing
 • Marketing Automation
 • (Virtual) Events

Performance
Marketing

Met Performance Marketing voorzie je het eerste contactpunt, gericht op de juiste doelgroep, en dat laatste duwtje in de rug op het cruciale moment. We helpen je relevante, winstgevende advertenties opzetten in:

 • Google Ads
 • Facebook & Instagram
 • LinkedIn
 • Microsoft Ads
 • Pinterest
 • Reddit
 • Quora
9 E-recruiting

Win de war for talent met
e-recruiting

bakermail

De beroemde bakermail bezorgt je maandelijks relevante digital marketing learnings, insights en case studies. Aangevuld met het interessantste nieuws uit de sector, rijkelijk voorzien van beknopte commentaar door onze consultants. What's not to love?