Case: informatieve website overheid

Over dit project

33% bespaard per klik

Voor onze klant die een informatieve website van de overheid beheert is het belangrijk dat  er zoveel mogelijk bezoekers op de website komen voor een zo laag mogelijke kost.

Door een doorgedreven AdWords management halen we zoveel mogelijk clicks uit het advertentiebudget. Hoe kwalitatiever je campagne, hoe minder je gaat betalen per klik. In deze case bespaarden we maar liefst 33% per klik.

Hoe pakten we dit aan?

Tijdens een AdWords-onderhoud bekijken we onder meer welke zoektermen kwalitatief bezoek naar de website brengen. Sterk presterende zoektermen met voldoende volume splitsen we elk uit in hun eigen advertentiegroep. We beginnen met enkele advertentiegroepen en krijgen na een tijdje, via de AdWords-inzichten, voldoende informatie om 1 advertentiegroep uit te splitsen naar meerdere, zoals het voorbeeld hieronder.

  • Sneakers
  • Sneakers voor mannen
  • Sneakers bestellen
  • Sneakers online bestellen

Dit betekent dat we voor deze advertentiegroepen ook andere advertenties schrijven. Eventueel krijgen deze zelfs andere landingspagina’s. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit omdat je relevanter bent voor je (be)zoekers. Een hogere kwaliteitsscore zorgt ervoor dat je tijdens de veiling minder moet betalen voor een klik.

Wat leverde dit op?

Vanaf augustus 2015 zijn we ons extra beginnen toeleggen op het uitsplitsen van advertentiegroepen. Waar we er eerst “slechts” 450 hadden die verkeer naar de website brengen, waren dat er in december 2015 al meer dan 800. Ondertussen klokken we af op meer dan 1500 advertentiegroepen.

Adgroups - CPC grafiek

We zien hierbij de directe invloed die er was op de cost-per-click (CPC): deze is van €0,19 gedaald naar €0,12 wat een daling van 33% is.

Daarnaast heeft dit ook een positieve invloed gehad op de bounce van de AdWords-bezoeken: deze is teruggebracht naar 28% voor mensen die op een betalende Google-advertentie klikken. De reden hiervoor is dat we door het uitsplitsen ook beter in beeld hebben kunnen brengen welke zoektermen wel/niet kwalitatief zijn.