Conversie optimalisatie: 10 tips die iedereen kan implementeren

Conversie
optimalisatie: 10 tips
die iedereen kan
implementeren

Leestijd: 6 min.

Stel je eens de volgende situatie voor: je hebt een website, het verkeer loopt storm, maar op de een of andere manier doen al die bezoekers niet wat jij wilt dat zij doen. Als bezoekers niet kopen, een contactformulier niet invullen of je brochure niet downloaden is dat een killer voor je business.

Conversie optimalisatie is niet voor niets booming in de digital marketing wereld. Genoegen nemen met enkel traffic naar je website lokken is niet meer van deze tijd. De nadruk ligt tegenwoordig veel meer op het omzetten van die traffic in betalende klanten of waardevolle leads. Conversie optimalisatie speelt hierbij een belangrijke rol.

Hoe beter je de funnel optimaliseert, hoe groter de kans dat bezoekers ook daadwerkelijk overgaan tot conversie. Om dat te doen, zul je aan de juiste knoppen moeten draaien.

10 tips om je
conversion-rate te
optimaliseren

Als het gaat om conversie optimalisatie, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je doelen en doelgroep. Wat is het doel van je website? Of je nu e-books of croque machines  verkoopt, bepaal altijd eerst welke actie jij als een succesvolle conversie beschouwd. Ik heb 10 eenvoudige tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen jouw doel sneller te bereiken – wat het ook mag zijn.

Tip 1: voeg CTA’s
toe op relevante
plaatsen

Voeg voldoende buttons toe naar de belangrijkste conversie pagina’s. Zo verhoog je niet alleen je conversieratio, maar verlaag je ook je exit rate. 

Onderschat het belang van goede copy niet bij het kiezen van een call to action. Zorg enerzijds dat deze duidelijk is en dat de bezoeker perfect weet wat deze kan verwachten na de klik. Houd daarnaast rekening met het psychologische aspect. Een bezoeker wordt bijvoorbeeld graag persoonlijk aangesproken. Ook trigger keywords als ‘gratis’ en ‘snel’ hebben vaak een positieve invloed. 

Spreek bezoekers in een CTA altijd aan de eerste persoon. Bezoekers reageren namelijk positiever en gemotiveerder als ze autonomie voelen.

Conversie optimalisatie de juiste CTA
Meer conversies door bezoekers direct aan te spreken

Een kleine test: welke CTA denk jij dat het beste zal werken?

  • Ontvang nu jouw gratis offerte op maat
  • Mijn gratis offerte aanvragen
  • Gratis offerte ontvangen
  • Offerte aanvragen
  • Gratis offerte nu aanvragen
  • Mijn offerte op maat nu aanvragen

You’re going to hate us, maar een sluitend antwoord op de vraag is er niet. Zulke zaken moeten steeds grondig getest worden en kan sterk verschillen van sector tot sector maar het staat vast dat er talloze opties zijn die jouw conversieratio sterk kunnen beïnvloeden.

Tip 2: maak je
website zo
begrijpelijk
mogelijk

Voeg tekst toe aan je icoontjes. Dit maakt ze beter begrijpbaar voor bezoekers. Zeker bij een nieuwe app/website is het raadzaam dit toe te voegen. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan dat bezoekers moeten scrollen om te komen waar jij ze wilt hebben. 

Tip 3: zorg voor
een goede
zoekfunctie

De zoekbalk is veelal de kortste weg naar een conversie. Een bezoeker die de zoekbalk gebruikt weet meestal perfect welk product hij/zij wil en staat dus dichter bij een aankoop dan iemand die meerdere productpagina’s bekijkt. 

Net als de meeste vormen conversie optimalisatie, is ook het optimaliseren van je zoekbalk een ongoing proces. Het bezorgt je bergen aan insights! Zet dus ook zeker de zoekfunctie aan In Google Analytics.

Tip 4: optimaliseer
je check-out

Beïnvloed gedrag door mensen de indruk te geven dat ze het bestelproces al een stuk hebben afgerond. Dit doe je door het check-out proces visueel stapsgewijs weer te geven, aan de hand van bijvoorbeeld vinkjes of balkjes. Door al enkele vinkjes te zetten hebben bezoekers de indruk dat ze al ver gevorderd zijn.

Conversie optimalisatie in de check-out

Tip 5: creëer
urgentie

Een welbekend trucje: speel in op de fear of loss. Door bijvoorbeeld te werken met gelimiteerde hoeveelheden, krijgen bezoekers het gevoel zo snel mogelijk een beslissing te moeten nemen. Daarnaast zorgt het na de check-out ook nog eens voor een goed gevoel, als een bezoeker de laatste heeft kunnen bemachtigen.

Tip 6: voeg een
add to
cart-button op
productpagina’s
toe

Als je producten vanaf de algemene pagina’s kan toevoegen aan je winkelmandje maak je het veel makkelijker om herhaalaankopen te stimuleren. Klanten die immers weten welke producten ze nodig hebben hoeven de productdetailpagina niet te bekijken. 

Natuurlijk is dit voor bepaalde zaken zoals kleding minder evident, omdat men hier een een maat en/of kleur moet kiezen.

Tip 7: maak
gebruik van
prijspsychologie

Korting

Stel je verkoopt een product van 200 euro met korting. Hoe communiceer je deze korting?

  • 40% korting
  • 80 euro korting

Beide prijsverminderingen duiden op hetzelfde bedrag, toch zit er een groot verschil in naar conversie percentage. De algemene regel is dat bedragen onder de 100 euro in % worden weergegeven. Ligt het erboven, doe je dit best in aantal euro.

Belangrijk is dat je zowel de oude als de nieuwe prijs weergeeft. Laat de klant zeker geen denkoefening maken, maak het hem steeds zo makkelijk mogelijk.

Het € teken

Gebruik geen € teken op de productdetailpagina. Op deze manier denken klanten minder snel aan het feit dat ze straks nog moeten betalen. De focus ligt meer op het cadeautje dat ze zichzelf geven en niet op het bedrag dat van hun rekening af gaat.

CRO tip prijspsychologie

Tip 8: focus op
USP’s

Communiceer altijd en overal duidelijk je USP’s. Deze moeten zo goed als op elk moment zichtbaar zijn voor de bezoeker. Jouw USP is immers dezelfde als de motivatie van de klant om zijn order bij jou te plaatsen. Zorg ervoor dat deze USP’s steeds in de header van je website worden opgenomen en op elke productdetailpagina. 

Tip 9: neem alle
mogelijke barrières
weg

Zorg voor duidelijke regels en beleid en neem alle twijfel of vragen weg bij de klanten. Wanneer een klant bijvoorbeeld onzeker is over de levertijd, de manier van retourneren of over de exacte inhoud van het pakket zal men minder snel bestellen. Een goede klantenservice en bereikbaarheid helpt hier ook zeker bij!

bol.com persoonlijke aanspreking

Voorzie ook een sectie op je website waarin je in deze tijden alle voorzieningen omschrijft die je neemt betreffende corona. Dit kan ongeruste potentiële klanten gerust stellen.

Tip 10: blijf weg
van ghost buttons

Ghost buttons trekken minder de aandacht en zorgen voor minder clicks. Zorg voor een volle button die goed opvalt. Je wil toch dat mensen op je button klikken? Ghost buttons kunnen wel handig zijn in een een ondersteunende rol waar deze naast een volle button staan die de belangrijkste CTA bevat.

Ghost buttons zijn conversion killers

Aan de slag!

Nu is het aan jou om deze 10 tips in de praktijk om te zetten! Heb je echt géén idee hoe? Of wil je graag eens met een van onze experts sparren over conversie optimalisatie? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wij denken graag eens met je mee!

Foto Wouter
Wouter De Man
Wouter is een data-driven digital marketeer die jouw bedrijf positioneert en ondersteunt voor de meest optimale en kostenefficiënte groei. Zet data boven intuïtie.

bakermail

De beroemde bakermail bezorgt je maandelijks relevante digital marketing learnings, insights en case studies. Aangevuld met het interessantste nieuws uit de sector, rijkelijk voorzien van beknopte commentaar door onze consultants. What's not to love?

Performance
marketing

Neem de touwtjes in handen als adverteerder: zet consumenten aan tot actie en drijf instant meetbare resultaten door middel van betaalde campagnes. Lees er alles over op onze performance marketing pagina. We'll handle the rest.

bakermail

De beroemde bakermail bezorgt je maandelijks relevante digital marketing learnings, insights en case studies. Aangevuld met het interessantste nieuws uit de sector, rijkelijk voorzien van beknopte commentaar door onze consultants. What's not to love?