Pimp je Google Data
Studio dashboard met
deze 6 gouden tips

Leestijd: 3 min.

Maak je zelf al gebruik van Google Data Studio? Dan weet je dat het niet altijd even eenvoudig is om je data op een duidelijke en overzichtelijke manier weer te geven. Je wil de data die je zocht met één oogopslag terugvinden. Onze 6 tips zijn de perfecte start om van je dashboard een masterpiece te maken.

1. Maak zelf je
menu voor een
betere navigatie

Voor navigatie doorheen de pagina’s van je Google Data Studio dashboard, kan je gebruik maken van de standaard navigatie. Je hebt hierbij de optie om deze links, als tabblad of linksboven weer te geven. Wil je graag wat meer flexibiliteit qua indeling en lay-out, dan kan je er ook voor kiezen je menu zelf op te maken.

Voorbeeld menu Google Data Studio

Treemap als
horizontaal filter
menu

Binnen Google Data Studio is het treemap-diagram een eenvoudige manier om dynamische, klikbare gebieden aan te maken.

2. Maak gebruik
van emojis en
andere tekens

Door emojis in je dashboards te gebruiken maak je jouw rapportage visueel krachtiger en makkelijker om te begrijpen. Tekens en kleuren zijn een krachtig communicatiemiddel. Onze ogen worden aangetrokken door patronen en kleuren, waardoor gegevens gemakkelijker te analyseren zijn. Emojis voegen echter een extra laag visuele communicatie toe die je met enkel woorden niet kunt bereiken. Bovendien maakt het je droge rapportages een stuk leuker en dynamischer!

Conditional
formatting met
smileys en
icoontjes

Heb je ooit eens bepaalde dynamische tekens (verkeerslicht, emoji, vinkje, kruis, tekst, etc.) willen toevoegen aan je rapporten indien bepaalde KPI’s wel of niet gehaald worden? Deze tekens kan je ook koppelen aan onder andere omzet, conversiepercentage of ROII en laten aanpassen aan het feit of deze doelen al dan niet behaald worden.

 

 

Icoontjes aan je
besturingselementen
toevoegen

Icoontjes kan je downloaden op de website van Flaticon.

3. Makkelijk een
opmaak
overnemen met
'Stijl plakken'

Het is een relatief eenvoudige functie en écht een enorme tijdsbesparing. Je kan de stijl van een widget dupliceren zonder dat je een tweede widget hoeft te plakken of te maken en de afmetingen of metriek hoeft aan te passen. Vergeet niet dat dit ook heatmap distributies en andere instellingen inclusief decimale punten kopieert. Je kan dit gebruiken voor verschillende soorten widgets waaronder scorekaarten, tabellen, grafieken, diagrammen en zelfs tekstvakken.

4. Lengte van elke
pagina
afzonderlijk
aanpassen

Iets wat maar weinig mensen weten is dat je ook de lengte per pagina afzonderlijk kan aanpassen. Sommige pagina’s zijn echter veel langer dan anderen dus is het handig dat je niet met massa’s witruimte zit op de pagina’s met minder tabellen en grafieken.

5. Maak gebruik
van optional
metrics

Met optional metrics kan je kiezen welke metrics in elke grafiek worden weergegeven en kan je eenvoudig schakelen tussen verschillende statistieken in een grafiek.

6. Schuifregelaar
voor line or bar
chart

Door de schuifregelaar via een parameter af te stemmen op de twee verschillende grafiek typen kan je makkelijk switchen tussen line en bar chart.

Iedereen die ooit al eens bergen aan data voor klanten of de baas heeft moeten presenteren weet: goede visualisaties helpen enorm! Met Data Studio kun je snel en eenvoudig duidelijke dashboards maken die rekening houden met verschillende databronnen. Ook individuele aanpassingen van het ontwerp zijn mogelijk!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je rapporten of dashboards? Geef ons een belletje! Onze Data Studio experts helpen je graag.

 

Foto Wouter
Wouter De Man
Wouter is een data-driven digital marketeer die jouw bedrijf positioneert en ondersteunt voor de meest optimale en kostenefficiënte groei. Zet data boven intuïtie.

bakermail

De beroemde bakermail bezorgt je maandelijks relevante digital marketing learnings, insights en case studies. Aangevuld met het interessantste nieuws uit de sector, rijkelijk voorzien van beknopte commentaar door onze consultants. What's not to love?

bakermail

De beroemde bakermail bezorgt je maandelijks relevante digital marketing learnings, insights en case studies. Aangevuld met het interessantste nieuws uit de sector, rijkelijk voorzien van beknopte commentaar door onze consultants. What's not to love?